Zastosowanie ziarna gryki w różnych gałęziach przemysłu

Use of buckwheat grain in various industry branches
Abstract: 

There has been an increasing interest in buckwheat and its products for the last few years. Buckwheat’s chemical composition and economic values allow using it thoroughly not only in the food industry but also in agriculture, the pharmaceutical industry and herbal medicine. Waste products obtained during hulling buckwheat have also been broadly used. Buckwheat is a valuable source of nutritious substances as proteins with well-balanced amino acid composition, vitamins, polysaccharides, mineral nutrients and a number of bioactive compounds including polyphenols and dietary fibre. Due to the presence of biologically active substances, buckwheat plant is considered a pro-health activity in the human body. The possibilities of using buckwheat and by-products obtained during the processing in various industry branches have been presented in this thesis.

Streszczenie: 

W ciągu ostatnich kilkunastu lat w dużej mierze wzrosło zainteresowanie gryką i jej przetworami. Skład chemiczny i walory gospodarcze gryki pozwalają na wszechstronne zastosowanie jej nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w rolnictwie, przemyśle farmaceutycznym i ziołolecznictwie. Produkty odpadowe z obłuskiwania gryki także znalazły szerokie zastosowanie. Gryka jest cennym źródłem substancji odżywczych oraz wielu związków biologicznie aktywnych, w tym polifenoli i błonnika pokarmowego. Ze względu na zawartość substancji biologicznie aktywnych gryka uważana jest za roślinę o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka. W pracy przedstawiono możliwości wykorzystania ziarna gryki oraz produktów ubocznych powstałych podczas przerobu w różnych gałęziach przemysłu.

Issue: 
Pages: 
43
55
Download full text in pdf: 
References: 

Christa K., Soral-Śmietana M., Gryka – cenny surowiec w produkcji żywności funkcjonalnej, Przem. Spoż., 2007, nr 12, s. 36–37.

Dojczew D., Kowalczyk K., Ogólna charakterystyka oraz właściwości prozdrowotne gryki, Przeg. Zboż.-Młyn., 2011, nr 6, s. 14–15.

Gałązka R., Gąsiorowska T., Kowalewski W., Technologia czyszczenia i przerobu gryki na kaszę, Przeg. Zboż.-Młyn., 2004, nr 6, s. 28–30.

Gąsiorowski H., Gryka. Część 1. Charakterystyka ogólna, Przeg. Zboż.-Młyn., 2008, nr 7, s. 10–12.

Gąsiorowski H., Gryka. Część 3. Produkcja gryki w Polsce i aspekty prozdrowotne, Przeg. Zboż.-Młyn., 2008, nr 10, s. 15–17.

Gąsiorowski H., Gryka. Część 4. Aspekty zdrowotne i różne sposoby wykorzystania, Przeg. Zboż.-Młyn., 2008, nr 11, s. 14–17.

Jurga R., Kasze z obniżoną zawartością węglowodanów (m.in. dla diabetyków), Przeg. Zboż.-Młyn., 2009, nr 6, s. 13–14.

Jurga R., Prawie wszystko o ziarnie gryki i jej przetworach, Przeg. Zboż.-Młyn., 2010, nr 10, s. 6–10.

Leszczyńska D., Warto zainteresować się gryką, Wiadomości Rolnicze Polska, 2009, nr 1, s. 9.

Pachołek B., Podsiadłowska J., Zmudziński W., Towaroznawstwo żywności. Materiały dydaktyczne, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Poznań 2009.

Ruszkowska B., Ruszkowski M., Gryka, PWRiL, Warszawa 1981.

Świetlikowska K., Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, SGGW, Warszawa 2006.

Wyk B.-E. van, Wink M., Rośliny lecznicze świata, MedFarm Polska, Wrocław 2008.

http://www.bogutynmlyn.pl/go/_category/index.php?idc=30

http://www.cukrzycaazdrowie.pl/Files/file/8/Gryczane%20rewelacje.pdf

http://www.doz.pl/leki/p3313-Betasol

http://www.ecoportal.com.pl/zywnosc/miod-gryczany

http://www.ecovativedesign.com/store/

http://www.iung.pulawy.pl/images/wyd/PP149.pdf

http://kopalniawiedzy.pl/grzybnia-opakowanie-Mycobond-EcoCradle-luski-gr...

http://www.modr.mazowsze.pl/porady-dla-rolnikow/produkcja-roslinna/212-u...

http://www.mushroompackaging.com/why-ecocradle

http://www.ofeminin.pl/odchudzanie/wafle-bez-kalorii-n74013.html

http://www.paliwadrzewne.pl/index.php?dzid=99&did=45

http://www.roik.pl/gryka/

http://smaker.pl/tagi/kasza%20gryczana,8565,2

http://slodkokwasny.com/skladniki-kuchni-azjatyckiej/japonski-makaron-ud...

http://www.uprawyekologiczne.pl

http://www.zdrowienaturalnie.com/wyr.luska.html

Citation pattern: Borkowska B., Robaszewska A., Zastosowanie ziarna gryki w różnych gałęziach przemysłu, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, Nr 73, str. 43-55, 2012

BibTeX     EndNote