@article{Kukułowicz_2018, author = {Kukułowicz, Anita}, title = {Wpływ domowego sposobu płukania na redukcję zanieczyszczenia mikrobiologicznego minimalnie przetworzonych warzyw }, journal = {Scientific Journal of Gdynia Maritime University}, number = {104, pages = {19-24}, year = {2018}, url = {http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul-2569.html}, abstract = {Świeże warzywa są wysoce zalecane w każdej diecie, praktycznie bez ograniczeń ilościowych. Spożycie minimalnie przetworzonych warzyw wzrosło w ostatnich latach, m.in. ze względu na wygodę i korzyści zdrowotne. Jednak produkty te są również dobrym podłożem do rozwoju mikroorganizmów patogennych. Celem niniejszych badań była ocena wpływu domowego sposobu mycia minimalnie przetworzonych sałat na redukcję ich zanieczyszczenia mikrobiologicznego. Stosowane w niniejszych badaniach podwójne 30-sekundowe mycie sałat pod bieżącą wodą obniżyło liczbę Staphylococcus aureus o około 1 cykl logarytmiczny, natomiast pałeczek Escherichia coli nie stwierdzono w produktach poddanych temu zabiegowi. Fresh vegetables are highly recommended in any diet, virtually without quantitative restriction. The consumption of minimally processed vegetables has increased in recent years, among others due to their convenience and health benefits. However, these products are also a great base for the growth of pathogenic micro-organisms. The aim of this study was to assess the impact of the household washing of minimally processed salads on the reduction of their microbial contamination. Used in this study double 30-second washing of salads under running water has resulted in reduction of the number of Staphylococcus aureus by about 1 logarithmic cycle, whereas Escherichia coli were not found in those products. }, e-issn={2541-2486}, publisher = {Gdynia Maritime University}, keywords = {minimalnie przetworzone warzywa, mycie, zanieczyszczenie mikrobiologiczne minimally processed vegetables, washing, microbiological contamination}, doi = {https://www.doi.org/10.26408/104.02} }